Mnogi od vas su se sigurno zapitali, naročito posle nekog neočekivano ranog buđenja na selu – zašto petlovi kukuriču u cik zore. Odgovor će vas možda iznenaditi.

Zašto petlovi vole da kukuriču rano ujutru? Odgovor je jednostavan: ptice su najaktivnije kada počinje da sviće. One imaju cirkadijalni ritam i bude se čim počne da se razdanjuje. Kada se razbude, počinju da prave buku. Uglavnom je to teritorijalni zov da svima stave do znanja gde je njihov teren.

A razlog zašto petlove povezujemo sa kukurikanjem u zoru verovatno leži u tome što su veoma glasni. Jačina petlovog zova zavisi od vrste. Kod nekih je zabeležena jačina od oko 80 decibela, što je glasno kao kosilica za travu ili glasan lavež psa. A to je duplo glasnije od hora jutarnjih ptica, koji biste inače čuli. Ako ste živeli u blizini petlova, verovatno niste čuli zvuke drugih ptica i njihov jutarnji teritorijalni zov samo zato što su mnogo tiše.

Šta bi se desilo kada biste prekinuli petlov cirkadijalni ritam? Da li petlovi kukuriču i u neko drugo doba dana? Šta sve može da navede petla da kukuriče? Odgovore saznajte u novoj epizodi Super nauke.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime