Svakome ko je jednom seckao crni luk dobro je poznat ovaj osećaj: oči vas prvo zasvrbe, onda počnu da peckaju, pa na kraju zasuze. Zašto se to dešava?

Tajna se krije u hemikalijama koje izazivaju iritaciju oka. Iseckani luk proizvodi hemikaliju koja se zove sin-propantiol-S-oksid, poznatu i kao lakrimatorni faktor (LF).

Ovo hemijsko jedinjenje je prilično nestabilno i brzo se rastvara u vodi. Kao što znate, naše oči su prekrivene vodenom površinom. U dodiru sa njom ovo jedinjenje izaziva iritaciju.

Kako biste sprečili plakanje dok kuvate ručak, za jelo možete koristiti crveni luk, koji nema toliki uticaj na naše oči, ili možete upotrebljavati izuzetno oštre noževe, koji neće previše oštetiti slojeve luka, pa će samim tim on lučiti manje hemikalija koje dovode do suza.

Neki kuvari tvrde da nećete pustiti ni suzu ako žvaćete parče hleba dok sečete luk, dok neki kažu da je lek protiv suza – disati isključivo na usta dok seckate ovo povrće.

Oči će vas manje peći ako luk pre seckanja stavite desetak minuta u frižider ili ako ga zaronite u posudu sa ledom na tridesetak sekundi. Može pomoći i ako ga na nekoliko sekundi potopite u vrelu, kipuću vodu. Takođe, možete pokušati i da dasku za sečenje blago natopite sirćetom.

Otkrijte nam svoj trik kako izlazite na kraj sa suzama dok sečete luk.

 

1 KOMENTAR

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime