Uvek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine. Petak 13. je nezaobilazan u svakom mesecu kome prvi dan pada u nedelju. Zašto se veruje da je ovo baksuzan dan?

Danas je petak 13. Iako neki ne pridaju baš nikakav značaj ovom danu i datumu, mnogi su danas ipak malo oprezniji nego inače. Verovanje da je petak 13. malerozan i dalje je vrlo rasprostranjeno. Postoji čak i naziv za ovu vrstu fobije – paraskevidekatriafobija ili frigatriskaidekafobija. Procenjuje se da od nje u svetu pati oko 21 milion ljudi.

Mnogi veruju da se broju 13 pripisuje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Prema verovanju, apostol koji je izdao Isusa Hrista – Juda, bio je 13. gost na Tajnoj večeri, pa se zato čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za trpezom. Postoji verovanje da je Eva na ovaj dan ubrala i ponudila Adamu zabranjenu jabuku, zbog čega su proterani iz raja. Veruje se da je na petak 13. počeo Veliki potop, da je stalo zidanje Vavilonske kule, da je Kain ubio Avelja.

Postoje i verovanja da su se u starom Rimu uvek okupljale grupe od 12 veštica, a da je 13. član satanističkih ceremonija uvek bio sam đavo.

Prema drevnom norveškom mitu, dvanaest bogova je priredilo večeru na kojoj se pojavio i nezvani, trinaesti gost – Loki, koji je uspeo da slepog boga tame Hodera navede da ubije Baldera, boga veselja i zadovoljstva, posle čega je Zemljom zavladala tama.

Zanimljivosti o petku 13.

  • U mnogim svetskim hotelima ne postoji soba sa brojem 13.
  • Neki soliteri zvanično nemaju 13. sprat, već se sa 12. direktno ide na 14.
  • Neke avio-kompanije su odlučile da iz svojih aviona izbace 13. red ili 13. sedište.
  • Kada je u Beograd stigao telefon, niko nije želeo da dobije broj 13. Na kraju je baksuzni broj dodeljen Beogradskim klanicama.
  • U Formuli 1 ne postoji auto sa brojem 13. Ovaj broj je sklonjen nakon što su dva vozača sa tim rednim brojem poginula na stazi.
  • U gradu Utrehtu u Holandiji na železničkoj stanici ne postoji peron sa brojem 13.
  • Četiri od 12 filmova Petak 13. bili su premijerno prikazani baš na petak 13.
  • U Velikoj Britaniji petak je bio dan za javna vešanja, a do omče je vodilo 13 stepenika.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime