Sigurno ste mnogo puta do sada čuli da se o članovima plemićkih porodica govori kao o ljudima plave krvi. Da li znate poreklo ovog izraza?

Izraz „plava krv” počeo je da se koristi jer su pripadnici aristokratskih porodica najčešće imali izrazito svetao ten, pa su se kroz njihovu kožu jasno providele vene, koje su plave boje. To nije neobično – plemići su bili svetlijeg tena jer su jednostavno većinu vremena provodili u zatvorenom prostoru i retko su napuštali svoje odaje.

Sa druge strane, pripadnici radničke klase su imali tamniju kožu kako zbog manjka higijene, tako i zbog čestog izlaganja suncu tokom rada na otvorenom.

Kako je nastao izraz „plava krv”

Kako je sve počelo? Tokom nekoliko vekova, od 711. do 1492. godine, kad su tamnoputi Maori vladali Španijom, odnosno Iberijskim poluostrvom, članovi starih kastiljanskih porodica sa ponosom su isticali svoje aristokratsko poreklo i „plavu krv”.

Naime, beloputim španskim aristokratama, potomcima starih Iberijaca, za razliku od ostalih stanovnika koji su se mešali sa Arapima i drugim tamnoputim stanovnicima Španije, isticale su se plave vene na rukama, pa je tako i nastao ovaj izraz „plava krv”, to jest „sangre azul“.

Ovaj izraz je nastavio da se koristi za sve pripadnike plemićkih porodica širom sveta – grofove, barone, markize i ostale, bez obzira na to da li su bele ili tamne puti.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime