Da li ste znali da neki krpelji mogu da osete toplotu tela domaćina ili njegov dah, miris i vlagu tela, pa čak i vibracije na osnovu kojih mogu da prepoznaju svoju žrtvu? Saznajte više o ovim malim napastima iz trave.

Krpelji spadaju u familiju Arahnida, koju karakteriše osam nogu i nedostatak pojedinih delova tela. Ima ih preko 850 vrsta i svi su vampirski žedni krvi. Ovi ektoparaziti tako tvrdoglavo piju krv, jer im je to jedina hrana koju unose. Ovakav vid ishrane naziva se hematofagia. Jednostavno, ne biraju žrtve i popiće krv bilo kojoj životinji.

Krpelji imaju mala i pljosnata tela – često manja od semenke susama. Oni su uvek vešto skriveni, izdržljivi su, i kada se jednom prikače za domaćina, ne puštaju ga. Neke od vrsta su uspele da se potpuno stope sa telom domaćina – na primer, vrsta koja živi na krljušti komodskog zmaja.

Gde sve krpelji pronalaze žrtve?

Ono što krpelje čini zaista užasnim u njihovoj želji da se dočepaju krvi je istovremeno i genijalno. Na primer, pojedini krpelji mogu da osete toplotu tela domaćina ili njegov dah, miris i vlagu tela, pa čak i vibracije na osnovu kojih mogu da prepoznaju svoju žrtvu.

Krpelji vrebaju na dobro utabanim stazama, na ulazima u jazbine, jame, pozicioniraju se na vrhu vlasi trave i čekaju da neko naiđe. Često su im prednje noge raširene kao da vam govore – zagrli me! Krpelj može satima da čeka dok se pas, jelen ili čovek ne pojave. A onda se prosto uhvate za domaćina i ne puštaju.

Kako krpelji ujedaju?

Svih osam nogu krpelja je prekriveno spiralnim dlakama i imaju male kandže na vrhu – kako bi bolje uhvatile domaćina. Kada se dočepa zgodnog mesta na koži, krpelj je zaseca pre nego što zaroni svoju sisaljku za hranjenje. Pojedini krpelji luče lepljivi sekret, kojim fiksiraju svoja usta kako ne bi mogli da spadnu sa domaćina sve dok ne završe sa hranjenjem.

Kako bi hranjenje neometano teklo, njihova pljuvačka je obezbeđena antikoagulansima koji sprečavaju zgrušnjavanje krvi. I kao da to nije dovoljno – mnogi krpelji imaju usta nazubljena kao udica kako ne biste mogli da ih iščupate iz rane kada jednom počnu da sisaju krv.

Koje bolesti prenose krpelji?

Ono što krpelje čini zaista užasnim je njihova tendencija da šire bolesti. Ako domaćin ima neku bolest koja se prenosi krvnim putem – krpelj će je pokupiti i putem pljuvačke preneti na sledećeg domaćina. A lista prilično opasnih bolesti koje krpelji mogu da prenesu je duga i uključuje: lajmsku bolest, tularemiju, meningoencefalitis, pegavu groznicu i mnoge druge.

Uobičajeni simptomi ovih bolesti su groznica, glavobolja, osip, otečeni limfni čvorovi, premor. Ako se ne leče na vreme, ove bolesti mogu da dovedu do oštećenja srca ili nervnog sistema, pa čak mogu dovesti i do privremene paralize.

Pa ipak, postoji i jedna krajnje neobična i trajna posledica ujeda krpelja, a o čemu je tačno reč otkrijte u novoj epizodi emisije Super nauka i naravno – pazite se krpelja! 

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime