Da li vam je poznat onaj osećaj kada vidite neko slatko, malo, pufnasto biće i odjednom poželite da ga stisnete, gnjavite ili zgnječite?

Istraživanja pokazuju da smo „navučeni” na prizore slatkih stvorenja koja nas okružuju. Kada vidimo nešto minijaturno, okruglo, debeljuškasto i bespomoćno, instinktivno krećemo da ga pomazimo ili štipnemo. Tada se aktivira deo u mozgu koji je zadužen za osećaj zadovoljsta, dobijemo svoju dozu dopamina i to je onda isto kao da smo pojeli čokoladu.

Slatka agresija

Naučnici kažu da je taj osećaj „želim da te grlim dok te ne ugušim” koji se javlja kada vidimo nešto preslatko potpuno normalan i uobičajen, pa je zaslužio i svoje ime „slatka agresija”.

Na univerzitetu Jejl je sprovedena jedna interesantna studija u kojoj je učestvovalo 109 ljudi. Njihov zadatak je bio da gledaju slike životinja. Jedna grupa učesnika je gledala u slatke, čupave životinjice, dok je druga polovina uživala u fotografijama na kojima su prikazane smešne, ali odrasle životinje. U emisiji Super nauka otkrijte kakve su bile njihove reakcije, ali saznajte i još zanimljivih činjenica o ovom fenomenu!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime