U novoj epizodi emisije Space Show imate priliku da saznate kako izgleda Zemlja viđena sa velike udaljenosti, tačnije iz svemira. Budući da je zima i kalendarski stigla u naše krajeve, videćete kako izgledaju neki od najhladnijih predela naše planete.

Na samom početku satelit Sentinel-2A programa Kopernikus Evropske svemirske agencije vodi nas preko zupčastih ostrva duž zapadne obale Grenlanda. Sa više od dva miliona kvadratnih kilometara, Grenland je najveće ostrvo na svetu i dom drugog najvećeg ledenog pokrivača, od kog je veći jedino Antarktik.

Ovi kopneni glečeri su osetljivi na klimatske promene, a povećane temperature uzrokuju brže topljenje. Naučnici koriste satelite kako bi ispratili topljenje leda. U periodu od 2011. do 2014. godine Grenland je izgubio oko 1.000 milijardi tona leda. Ovo znači 0,75 milimetara više za svetski nivo mora na godišnjem nivou.

Topljenje glečera i klimatske promene

Topljenje leda prouzrokovano povišenom temperaturom i posledično povećanje nivoa mora su katastrofalna posledica klimatskih promena, pogotovo za niske priobalne predele. Pored ovoga, povećanje količine slatke vode u okeanima utiče na salinitet, što opet utiče na okeanske struje, koje su značajan faktor regulisanja klime. Imate priliku da vidite Nordenskjeld, samo jedan od mnogih glečera koji isušuju ovaj ledeni pokrivač.

U ovoj epizodi videćete i kako izgledaju snimci Sicilije iz januara 2017. godine, kada je ovo italijansko ostrvo pretrpelo neobičnu hladnoću i količinu snega. Takođe, tu su i snimci ledenog grebena Larsen na Antarktiku, snegom prekriven Sankt Peterburg, kao i Tjen Šan planine u Kini, čiji su glečeri od 60-ih godina izgubili oko četvrtinu leda, a naučnici procenjuju da će se polovina preostalih glečera na ovom masivu otopiti do 2050. godine. Ne propustite ovu zanimljivu epizodu emisije Space Show

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime