U novoj epizodi emisije Space show videćete zadivljujuće predele naše planete, ali onako kako ih vide astronauti – sa velike udaljenosti. Na samom početku pogledajte kako izgledaju satelitski snimci Srbije!

Satelit Copernicus Sentinel 2-A nas vodi na sever Srbije, u Vojvodinu. U ovoj epizodi emisije Space Show videćete oblast u južnom delu regije koja je bila prekrivena Panonskim morem u periodu od pre 23 miliona godina do pre dva miliona godina. Danas ova oblast predstavlja plodno zemljište – otuda mnoštvo poljoprivrednih polja, vidljivih u obliku geometrijskih figura koje podsećaju na kubističku umetnost.

Glavni instrument satelita Sentinel 2 sadrži 13 spektroskopskih traka i napravljen je kako bi snimio fotografije koje mogu biti iskorišćene za razlikovanje različitih vrsta useva, kao i raznih odlika biljaka, kao što je sadržaj aktivnog hlorofila ili sadržaj vode u listovima, koje su neophodne za precizno praćenje biljnog rasta.

Ove informacije nam pomažu da donesemo prave odluke, bilo da odlučujemo koliko je vode ili đubriva neophodno za maksimalan prinos ili da pravimo strategije za borbu sa klimatskim promenama. Pored očigledne ekonomske prednosti koju donose, ove informacije su vrlo važne i za zemlje u razvoju, gde sigurnost hrane predstavlja problem.

Fascinantni predeli Irana, Australije i Jordana

Za razliku od Vojvodine, čije je zemljište vlažno i plodno, na jugoistoku Irana nalazi se najvrelije mesto na Zemlji – pustinja Dašt-e Lut, prikazana na fotografiji koju je snimio satelit Envisat. Najviša temperatura ikada izmerena na tlu je zabeležena upravo u ovoj pustinji 2005. godine, kada je iznosila 70,7 stepeni Celzijusa.

Pogledajte i spektakularnu sliku jezera Amadeus u državi Severna teritorija Australije, koje sadrži 600 miliona tona soli, zatim veliku peščanu stenu Uluru ili Ers rok, koja je deo Uneskove kulturne baštine i jedno od najpoznatijih obeležja Australije, kao i planinski venac Peterman.

Takođe, u ovoj epizodi emisije Space Show možete da pogledate snimke jednog dela Bliskog istoka, gde se vidi klanac reke Jordan. Najupadljiviji deo ove slike je Mrtvo more, najniža tačka na površini Zemlje, koja se nalazi na više od 420 metara ispod nivoa mora. Imate priliku da vidite i kako izgledaju Aman, Jerusalim, Pojas Gaze i Izrael.

Obavezno pogledajte ovu zanimljivu epizodu!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime