U četvrtak, 22. marta, sa početkom u 20 časova DAH Teatar International izvešće pozorišnu instalaciju „Žene DADE – Jedna moguća izložba“ u Muzeju savremene umetnosti.

 

Dadaizam je začet uoči Prvog svetskog rata iz potrebe umetnika da se suprotstave ratu i nasilju. Dadaizam kao umetnički pokret posebno nam se obraća danas, kada, nažalost, vidimo toliko sličnosti sa tim vremenom. Dadaizam nije imao program; bio je protiv bilo kakvog programa. Jedini program dadaizma bio je da ne postoji nikakav program i upravo je taj smeo stav dao pokretu eksplozivnu i eklektičnu moć, koja se širila u svim pravcima, oslobođena od estetskih i društvenih ograničenja.

Pozorišna instalacija predstavlja omaž umetnicama dadaizma koje su učestvovale u kreativnom otporu ovog umetničkog pokreta jednako kao i njihove muške kolege, ali njihov doprinos nije u potpunosti prepoznat. „Žene DADE – Jedna moguća izložba“ postavlja pitanje zastupljenosti umetnica, da li se do danas nešto promenilo i kolika je naša odgovornost, ali i da li mi danas „delamo i najmanje moguće da bismo zavrteli svet u drugom pravcu“?

Umetnice dadaizma

Umetnice dadaizma su stvarale zajedno sa svojim kolegama i uspostavile su po prvi put neke umetničke pojmove. Tako je Hana Hoh zaslužna za razvoj kolaža i foto-montaže u dvadesetom veku. Emi Henings je zajedno sa Hugom Bolom osnovala Kabare Volter u Cirihu, ali se u istoriji umetnosti ona ne pominje kao neko ko je postavio temelj ovog umetničkog pravca. One su pomerale granice slobode u svim oblastima, ne samo u umetnosti. Ipak, njihova imena se još uvek najčešće spominju u vezi sa njihovim ulogama ljubavnice, žene, sestre.

U ovom trenutku, ova tema je važna i za naše društvo, jer je neophodno na srpskoj umetničkoj sceni stvoriti prostor za još veću vidljivost umetnica, koje svojom umetnošću i radom doprinose razvoju i vidljivosti naše kulture, a koje naše društvo ne vidi i ne prepoznaje.

 

„Tokom rada na predstavi, imala sam doživljaj da doslovno mogu bilo šta da izmaštam. Bila mi je data sloboda kreiranja i korišćenja sredstava izražavanja bez ikakvog ograničenja, po principu ‘Sve što sam ikada želela da uradim na sceni, mogu sada!’. U isto vreme nisam morala da napravim nikakav ustupak ili kompromis. Uz montažu i vođstvo rediteljke, uspevala sam da ostanem usmerena ka onom što je zaista zamišljeno kao ideja i poruka čitave predstave i da ostanem ‘na putu poente’ uz neizmerno uživanje”, rekla je glumica Ivana Milovanović.

Performans će biti izveden u okviru aktuelne izložbe Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, i to u delu postavke gde je predstavljena istorijska avangarda.

DAH Teatar (osnovan 1991. godine) je nezavisna profesionalna pozorišna trupa, koja traje i stvara u kontinuitetu više od četvrt veka u Srbiji i internacionalno. Programi podrazumevaju kreaciju i produkciju dela iz oblasti savremene scenske umetnosti visokog umetničkog kvaliteta sa misijom da, kroz posvećen timski rad i smelu pozorišnu umetnost, provocira, inspiriše i podstiče ličnu i društvenu transformaciju.

Režija i koncept: Dijana Milošević
Igraju: Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić
Muzičari: Ljubica Damčević, Uglješa Majdevac
Scenografija: Neša Paripović
Kostim i šminka: Snežana Arnautović i DAH Teatar
„Ready-made” koferi: Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić
Svetlo: Milomir Dimitrijević
Organizacija i PR: Nataša Novaković
Fotografija: Una Škandro

 

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime